عزت نفس، موجب میشود در تصمیم گیریها، برای دانش، نگرش، تجربه و الگوهای ارزشی خودمان، به اندازهی دیگران، اعتبار قائل باشیم. بسیاری از ما به دلیل عزت نفس پایین، نقدهای عالمانهی دیگران را نمیپذیریم و بسیاری دیگر، به دلیل عزت نفس پایین، جرات رد کردن نقد منتقدان را نداریم.
یکی از مفاهیم مرتبط با عزت نفس ، شایستگی است. به این معناست که شما تا چه حد باور دارید که از مهارتها و تواناییهای لازم برای موفقیت در حیطههایی که به نظرتان مهم هستند، برخوردارید. منظور این نیست که فکر کنید در تمام جنبههای زندگی موفقید، یا حتی اینطوری هم نیست که همیشه احساس شایستگی داشته باشید.
راه های افزایش عزت نفس
برای بالا بردن عزت نفس راه های زیادی وجود دارد. از نظر ما بهترین راه ها عبارتند از:
کسب یک مهارت مشخص
لازمه کسب مهارت تمرین زیاد است. شایستگی و انضباط حاصل از این تمرین به همراه بهره حاصل از مهارت، میتواند احساس رضایتمندی بیشتری را در شما ایجاد کند. بنابراین میتوان کسب مهارت در زمینه دلخواه را یکی از راههای تقویت عزت نفس عنوان کرد.
انجام کارهای مورد علاقه خود
به فعالیت های مورد علاقه خود بپردازید و در خلوت 30 دقیقه در روز را به خود اختصاص دهید، فهرستی از علایق خود تهیه کنید و با توجه به امکاناتی که در اختیار دارید زمانی را برای انجام دادن آن در نظر بگیرید.
ارتباط با آدمهای مثبت اندیش
اگر افرادی را میشناسید که بودن با آنها حالتان را میگیرد و باعث میشود حس بدی پیدا کنید، سعی کنید زمان کمتری را در کنارشان بگذرانید یا حتی بهشان بگویید که دربارهی حرفها یا رفتارهایشان چه احساسی دارید. به دنبال روابطی باشید که در آنها طرف مقابلتان، فرد مثبتاندیشی است و شما را تحسین و تشویق میکند.
همچنین افکار منفی را از خودتان دور کنید. گاهی ممکناست که بصورت خودکار خودتان را ناامید کنید. اگر دیدید که چنین وضعیتی دارید بهتراست که از خودتان بپرسید که “آیا من اینطور با دوستم حرفمیزنم و یا آیا اینطور در مورد دوستم فکرمیکنم؟”
ورزش مداوم
یکی از راه های بالا بردن عزت نفس ورزش کردن است. زیرا با ورزش کردن از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی احساس بهتری پیدا می کنید. ورزش کردن همچنین میتواند نقش موثری در کنترل و مدیریت سلامتی شما داشته باشد. به همین دلیل است که افراد ورزشکار معمولا عزت نفس بالایی هم دارند.
خود را همان طور که هستید بپذیرید
برای افزایش عزت نفس خود را به همان شکلی که هستید بپذیرید. وقتی خودتان را همان طور که هستید و به دور از انتظاراتی که اطرافیان دارند بپذیرید انرژی کمتری صرف ایجاد "پرسونا" یا نقابی می کنید که دیگران دوست دارند از شما ببینند.
اگر مدام بخواهید رضایت این و آن را جلب کنید، ناگهان متوجه خواهید شد که عمرتان رو به پایان است و شما هرگز خودتان نبوده اید. این یک فاجعه است. اگر فکر می کنیم چیزی در ما نامطلوب است با پذیرش آن و بدون فرافکنی و انداختن تقصیر آن به گردن جامعه، پدر و مادر یا دیگران اولین گام را در جهت تغییر و تحول برای رشد شخصی برداشته ایم.
در پایان
اگر عزت نفس پایینی دارید و حالا تصمیم تان برای افزایش عزت نفس خود جدی است، توصیه می کنیم به خودساخته مراجعه کنید.